kolmapäev, 11. märts 2015

Sõnnik räägib

Hiina ja Austria teadlaste ühistööna on valminud publikatsioon, mis käsitleb ca 3 tuhat aastat tagasi Kirde-Hiinas peetud lehmade toidulauda. Aluseks on võetud väljakaevamistel leitud sõnnikuproovid. Igatahes saame pisut selgust, millised rohutaimi või seemneid toonased kodumäletsejalised sõid. Küsimus, kuidas sõnnik on üle elanud kõik need aastatuhanded, on peamine. Ilmselt on põhjus selles, et pärast looma suremist nad maeti sarnaselt inimesega. Lisaks leiab sõnniku jääke tollaste elamute juures, kus sõnnikut ladustati ja kasutati küttematerjalina, kuna selle põlemisel võib temperatuur tõusta kuni 900 C kraadini. Eriti oluline oli ta küttematerjalina poolkõrbelistel aladel. Kel on rohkem huvi lehmade ja kitsede paleo-sööda kohta, saab seda teha ajakirja Quaternary International veebilehel

Kommentaare ei ole: