kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Piim - hea või halb südame-veresoonkonna haigustele?


Professor Ian Givens, Readingi Ülikoolist, kirjutas eelmisel aastal ajakirjas Proceedings of the Nutrition Society teemal "Piim meie toidus: hea või halb südame-veresoonkonna haigusele?"
Muidugi üheks teema käsitluse põhjuseks võib pidada ka erinevaid müüte piima kasulikkust ja kahjulikkusest, mis ringlevad interneti avarustes. Tegelikult on probleemi olemus tunduvalt tõsisem, kuna südame-veresoonkonna haiguste tagajärjel surevad miljonid inimesed ning kulutused ravile ja järelravile küündivad sadadesse miljonitesse eurodesse.
Samas on kõigile ammu selge, et südame-veresoonkonna haiguste kujunemisel mängib olulist rolli inimese toitumisharjumused, eriti rasvade osakaal meie igapäevases toiduportsjonis. Siinjuures on tugevat kriitikat, just massimeedia vahendusel, saanud piim ja piimatooted, kuna seal sisalduv rasv on küllastunud rasvhapete rikas.
Igatahes püüab professor Givens olemasoleva uurimuste baasil analüüsida seniseid väited. Lisaks toob ta eraldi lõigus välja lehmade söötmisstrateegiate muutmise mõju piima koostisele.

Artikli leiad siit

Kommentaare ei ole: