teisipäev, 12. aprill 2011

Brasiilia veiseliha = vihmametsad kaovad?


Ilmselt pole kellelegi uudis, et Brasiilia vihmametsade maharajumine mõjutab kogu maailma kliimat. Nüüd on aga tulnud uudis, et Brasiilia veiseliha tootmine avaldab keskkonna samasuurt mõju.

Ajakirjas Environmental Science & Technology Rootsi teadlaste poolt avaldatud artiklis tuleb välja, et Brasiilia veiseliha tootmine on kaudselt seotud Amazonase vihmametsade vähenemisega. Nn Amazonase piirkonnas toodetakse 25% kogu riigi veiselihast, samas on suurenenud ka veiste karjatamise tarvis rohumaade osakaal nimetatud piirkonnas. Ühtlasi, mõju kliimale ja keskkonnale selle tootmisharu suurenemise tagajärjel on märkimisväärselt kasvanud.

"Probleem on see, et kuus protsenti veiseliha tootmisest põhjustab umbes 25 korda rohkem süsinikdioksiidi heitmeid kui toodetud veiseliha ülejäänud Brasiilia. See tähendab, et keskmine süsinikdioksiidi heitmete põhjustatud veiseliha tootmise Brasiilias on kaks korda nii kõrge kui Euroopas, "ütleb Sverker Molander, Rootsi Chalmers Tehnoloogia ülikoolist Science Daily'le antud intervjuus. Lisades: "Meil on läbi töötatud palju erinevaid arvutusi selles artiklis, ja ükskõik kuidas me seda teeme, saame järeldada, et Brasiilia veiseliha tööstus on tohutu süsinikdioksiidi tootja."

Autorid järeldavad, et standardid ökoloogilise jalajälje mõõtmisel, mis ei hõlma laiemalt mõju maakasutuse muutuste kohta andes poliitikakujundajatele ja ka tarbijatele eksitavat teavet, varjates seoseid põllumajanduse laienemise, metsade hävitamise ja ülemaailmse kaubanduse vahel.

Brasiilia kohapealt veel nii palju, et on pindalalt 5. riik maailmas, hõlmates ligi 47% Lõuna-Ameerika mandrist. Rahvaarvult on Brasiilia samuti 5. kohal. Sisemajanduse kogutoodangult on Brasiilia 8. kohal maailmas, ning on maailma juhtivate majandusriikide G20 asutajaliige.
Brasiilia on suuruselt teine veiseliha tootja maailmas, olles suurim veiseliha eksportija, samas eksport on suurenenud viimasel kümnendil ligi seitse korda.

Allikas:
C. Cederberg, U. M. Persson, K. Neovius, S. Molander, R. Clift. 2011. Including Carbon Emissions from Deforestation in the Carbon
Footprint of Brazilian Beef. Environmental Science & Technology. 45, 1773–1779.

Kommentaare ei ole: