reede, 8. aprill 2011

Liha saab toota ilma loomadeta

Järgnev jutt võib tunduda ulme vallast või otsekui Hollywoody filmist.
Samas on Taani, Aarhusi Ülikooli toiduteaduse osakonna teadlased eesotsas vanemteadur
Niels Oksbjergi saavutanud midagi erakordset. Töörühma liikmetel on labori tingimustes õnnestunud kasvatada lihasrakke ning nad töötavad selle nimel, et leida kestlik metoodika, mis lubaks lihasrakke "toota" suurtes kogustes. Nii suurtes kogustes, et toita tulevikus kogu maailm!!!
Toidupuudus muutub üha aktuaalsemaks järgmistel kümnenditel, mil peaksime saavutama 9-miljardilise rahvaarvu. Selge on see, et laboris kasvatatud lihasrakud ei saa asendada mahlakat ja veripunast loomaliha tükki, kuid neid võib kasutata pitsade, vorstitoodete, poolfabrikaatide nagu lihapallid või kotletid koostises.
Asja pluss on muidugi see, et vähem loomi jõuan tapamajja ning produktiivloomade intensiivset pidamist saame vähendada. Märkimisväärne perspektiiv kui suudame lihatootmise ahelast välja jätta loomad! Kolm suurimad temaatikat, mis sellega kaasnevad ja positiivselt muutuvad on kliimamuutus, loomade heaolu ja keskkonna kaitse.
Kuigi lihas- ja tüvirakkude kasvatamise on vajalikud süsivesikud, valgud ja mineraalid ning protsessi käigus tekib nö jäätmeid, siis tuleb antud metoodika juures tegeleda ka võimalike keskkonnaalaste ja kliima probleemistikuga.
Ent eesmärk mida saavutada on olemas ning selle poole liigutakse märkimisväärse eduga.

Allikas:
http://agrsci.au.dk/en/nyheder/artikel/meat-can-be-produced-without-animals/



Even stem cell production requires a supply of carbohydrates, proteins and minerals. They have to come from somewhere. There will also be waste materials that need to be managed. So, even with meat production based on stem cells there will be environmental and climate challenges that must be dealt with, says Jørgen E. Olesen.

Kommentaare ei ole: