neljapäev, 21. aprill 2011

Jäätis


Peagi on päikselised suveilmad kohal ja tekib isu kosutava ja koorese jäätise järele. Eelmise aasta suvi oli tootjatele rekordiline, kuna Balbiino müüs 2010. aasta juulis 852 tonni jäätist! Konkurent AS Premia KPC müüs ühel juulipäeval aga üle 500 000 jäätise, ehk rohkem kui 60 tonni jäätist.
Ilusad numbrid eks, ent vaadakem natuke ajas tagasi! Seoses sellega uurisin natuke, kuidas ja millal sai alguse jäätise teaduslik uurimine. Jäätise ajalugu ise sai teadupoolest alguse imperaator Nero ajal, kui ta lasi mägetest toodud jää segada kokku mahlaste puuviljadega.
Jäätise teadusest kirjutas põgusa ülevaate 2008. aastal H.D. Goff, Kanada Guelph'i Ülikoolist, ajakirja International Dairy Journal juulikuu numbris. Autor keskendub eelkõige Põhja-Ameerika teaduse käsitlemisele, võttes kokku ajavahemiku 1941-2006. Goff keskendub kolmele tähtsates valdkondades: jäätise struktuuri ja koostisosade funktsionaalsusele ning kuidas areng ses osas on toimunud, tuginedes pidevalt teadusesele ja lõpuks arutleb ta lühidalt edusammude üle, mida on tehtud jäätise valmistamise seadmete osas.
Lisaks viitab autor Wisconsini ülikooli professor Hugo H. Sommeri õpikule "Theory and Practice of Ice Cream Making"(1944), mis on ideaalne võrdlusalus, hindamaks kaasaaegset jäätisealast teadust.
Kokkuvõtvalt ütleb autor, et jäätis teadus ja tehnoloogia on teinud pika arengu viimase 65 aasta jooksul. Tehnoloogilised uuendused on tehtud koostisosade ja protsesside puhul, samas teaduslikke edusamme on tehtud nende koostisosade funktsionaalsuse, struktuuri ja stabiilsuse mõistmisel. Jäätise tootmine maailmas on tohutu, globaalne äri. Jäätis kui toode on keeruline "lahus", esitades jätkuvalt teaduslikke ja tehnoloogilisi väljakutseid. Samas tarbijale seostub jäätis üldjuhul naudingu, rahulduse ja lõbuga. Sageli kaasneb teadus ja tehnoloogia olemusega ka meelelahutus. On paradoksaalne, et mis esmapilgul võib tunduda lihtne on samas nii keeruline.

Allikas:
H.D. Goff. 2008. 65 Years of ice cream science. International Dairy Journal, vol 18, Issue 7. 754-758.

Jäätise ajalugu ja folkloor:
http://www.foodscience.uoguelph.ca/dairyedu/ichist.html

Kommentaare ei ole: